TEXERE

Tema:Lydinčios parodos

TEXERE
(Tekstilės švietimas ir moksliniai tyrimai Europoje) 


Tekstilės švietimo darbo grupė prie ETT (Europos tekstilės tinklo, angl. ETN – European Textile Network)  

Iš TEXERE istorijos 

TEXERE asociacijos atsiradimą lėmė 1990 metais Kėlyje, Vokietijoje, įvykusi pirmoji Europos konferencija asmenims, užsiimantiems tekstilės švietimu visais lygiais. Ją surengė Vokietijos asociacija Fachverband Textilunterricht, buvo pakviesta daugiau nei 600 atstovų iš visos Europos mokyklų ir universitetų. Galiausiai nutarta sukurti Europos tekstilės mokymo asociaciją. Po susitikimų Geteborge ir Helsinkyje pagaliau suformuota grupė TEXERE – Tekstilės švietimas ir moksliniai tyrimai Europoje. Ji apėmė ir tekstilės švietimo mokslo tyrimus, svarbius Skandinavijos šalyse.

Nuo įkūrimo rengta kasmet po konferenciją skirtingose šalyse (sąrašas interneto svetainėje www.texere.u-net.dk). Kiekviename susitikime buvo pristatoma grupės veikla ir parodos, taip pat konferencijos dalyviai lankydavosi visų lygių švietimo įstaigose nuo pradinės mokyklos iki universiteto. Siekiant daugiau sužinoti apie naujausias tekstilės gamybos kryptis Europoje, taip pat lankytos tekstilės gamyklos, parodos, tekstilės menininkų studijos ir muziejai. 2007-aisiais Beatrijs Sterk pakvietė TEXERE organizaciją prisijungti prie Europos tekstilės tinklo (ETT) ir dalyvauti ETT konferencijoje Londone. Kvietimas buvo priimtas, jį užtvirtino pranešėjos Patricia Christy kalba konferencijoje apie TEXERE veiklą. Patricia Christy buvo išrinkta į ETT tarybą, ir tokiu būdų TEXERE tapo pasauline organizacija, prie kurios prisijungė naujų narių iš Afrikos, Kanados, JAV, Taivano ir Rytų Europos, taip pat ir Europos. 


Tai vienintelė tarptautinė tekstilės organizacija visų lygių mokytojams – nuo pradinės mokyklos iki universiteto, taip pat suaugusiųjų švietimui ir tekstilės menininkams, kurie rengia tekstilės seminarus suaugusiems ir mokykloms. Organizacija tarpininkavo daugeliui mainų programų tarp visų lygių švietimo įstaigų, tiek pagal Europos finansavimo planus, tiek ir per asmeninius ryšius. Dalyvavimas konferencijose ir mainuose visoje Europoje praplėtė mūsų žinių akiratį ir patirtį, kas naudinga ne tik mokytojams, bet ir studentų mokymui. Tris kartus per metus mes leidžiame naujienlaiškius, jų galima rasti mūsų interneto svetainėje. Parodoje Kauno bienalėje bus eksponuojami įvairūs skirtingų lygių darbai, sukurti mūsų narių, jų ugdymo grupių ir tekstilės meno kolektyvų iš Austrijos, Kipro, Jungtinės Karalystės, Airijos, Italijos, Nyderlandų ir JAV. 


Parodoje pristatoma: Marianne Puschner ir BAKIP mokyklos moksleiviai (Austrija), Julia Astreou (Kipras), Caroline McNamara ir grupė „Besiūliai“ („Seamless“, Jungtinė karalystė), Patricia Christy (Jungtinė Karalystė), Pamela Hardesty ir Krafordo meno ir dizaino koledžo studentai (Airija), Renata Pompas ir skaitmeninės tekstilės studentai AFOL MODA, Milanas (Italija), Hanny Spierenburg ir grupė „Breed Textiel Overleg“ (Nyderlandai), Cathryn Amidei ir grupė „Y Collective“ iš Rytų Mičigano universiteto technologijos mokyklos (JAV).

 

cathryn-amidei_cinco

Nuotrauka 1 iš 12


Atgal

One Response to TEXERE

  • juste

    Atskyta į:%Y-%m-%d, %I:%M %p

    „ir Rytų Europos, taip pat ir Europos“ – puiki logika…