Kosta Rikos kolekcija

Tema:Lydinčios parodos

DAR KARTĄ – ŠOKAM – PIRMYN: „Magiškoji Kosta Rikos atmintis“

Kosta Rikos tekstilės kūrėjai

 

Estetinės technologijos, sutelktos į tekstilę, kuri funkcionuoja kaip tradicinė metmenų ir ataudų struktūra arba kaip neapdirbtų pluoštų derinių alternatyvos, išplėtojo strategijas, padedančias sukurti išraiškos kalbą, kuri kasdieniame mene praplečia jų suvokimą.

Šios kalbos suteikia galią idėjoms, pabrėžia išsakomas mintis ir įtvirtina novatoriškas vaizdines formas, kurios sieja ir derina tarpusavyje tradicines tekstilės technologijas, taip pat panaudodamos pluoštą, kaip novatorišką elementą, padaro erdvės eksperimentams.

Kosta Rikos tekstilės kūrėjų grupę, pristatomą M. K. Čiurliono muziejuje, Lietuvoje, sudaro menininkai, kurių asmeninė vizualinė patirtis kilo iš tradicijų ir žavėjimosi pluoštais. Pluoštų jungimas Kosta Rikoje laikomas tradicine tekstiline technologija, nutiesusia tiltus ir leidusia išreikšti asmenines skirtingų tekstilės kūrinių vizijas. Tai padeda keistis informacija (šalyje ir pasaulyje) ir interpretuoti tekstilinius šioje parodoje pristatomus objektus.

„Magiškoji Kosta Rikos atmintis“ gimė susilydžius idėjoms, medžiagoms ir galimybėms. Jas ši grupė pasitelkia norėdama įtvirtinti objektą, kuris simboliškai išlaisvinamas iš pagrindinių formų ir pakeliamas į ikoninį lygmenį. Tai reiškia, kad vaizdai laužo tradicinį tekstilės suvokimo ar jos funkcijos ritualą, siekdami sustiprinti kultūrinį poveikį ir tiksliau perteikti sudėtingo mūsų visuomenės gyvenimo detales. Sujungiant kūrėjų rūpesčius ir meninius tikslus iš naujo įtvirtinamas jų kasdienis artumas, pristatomos naujos vizijos ir interpretacijos, kova, kurią tenka ištverti visiems kūrybiniams procesams.

DAR KARTĄ – ŠOKAM – PIRMYN yra magiškas mechanizmas, kuriuo remdamiesi Kosta Rikos tekstilės kūrėjai išvystė labai įdomias koncepcijas. Jų ašimi tapo laiko struktūra, leidžianti įvertinti praeitį ir nupiešti galimą ateitį. Tekstilės kūriniai tampa atminties pėdsakais ir dalelėmis, kurie apibrėžia visų šios kolekcijos objektų ribas.

Kurdami tekstilinį išgyvenimą ši Kosta Rikos kūrėjų grupė remiasi ne tik medžiagų derinimu, bet ir jų suvokimu: tai visko lydinys, dialogas su netradiciniais komponavimo būdais ir siekiais generuoti klausimus apie estetinių tekstilės praktikų reikšmę Kosta Rikoje.

Todėl ši Lietuvoje pristatoma Kosta Rikos paroda remiasi tekstilinių medžiagų, priklausančių mūsų atminčiai ir tapsiančių realiomis parodų salėje, kerais, taip suteikiant galimybę patirti pluoštą ir ypatingą jo energiją.

Medžiagų, panaudotų kūriniams, atmintis, magija ir energija tampa unikaliais burtais, kurie atsakingi už Kosta Rikos tekstilės Nacionaliniame muziejuje Kaune įspaudą atmintyje.

Kuratorius Juan Diego Roldán, organizatorė Paulina Ortiz, menininkai: Loida Pretiz, Nela Salgado, Nani Canas, Carolina Matamoros, Celita Ulate, Dinorah Carballo, Paulina Ortiz, Ileana Moya, Patricia Rucavado, Iris Teran, Rocio Flaque, Gloriana Sanchez , Li Briceno, Maria Teresa Arteaga, Gian Carlo Sandoval, Leidalia Flaque, Fiorella Pattoni Urbina – Mario Acosta Montero, Carolina Parra, Karen Clachar, Emilia Gonzalez..

Juan Diego Roldán

Visual Arts Coordinator, Sophia Wanamaker Gallerie

 

Atgal

One Response to Kosta Rikos kolekcija

  • [...] DAR KARTĄ ISTORIJA (kuratorė R. Andriušytė-Žukienė, menininkai) DAR KARTĄ PASAKOJIMAS (kuratorė Virginija Vitkienė, menininkai)DAR KARTĄ Į ATEITĮ (kuratorė Sarah E. Braddock Clarke, menininkai)Lozanos bienalės kolekcijos ekspozicija (kuratorė Giselle Eberhard Cotton, Toms & Pauli Foundation, apie parodą),Portugalijos šiuolaikinio meno paroda (kuratoriai Lúcia David, Joaquim Pinheiro, apie parodą) Kosta Rikos kolekcija (kuratorius Juan Diego Roldán, organizatorė Paulina Ortiz, apie parodą) [...]