Tilbury, Nancy

Tema:Menininkai

NANCY TILBURY

1972

Jungtinė karalystė

SKAITMENINĖ ODA / KŪNO ATMOSFEROS. 2009. Video.

 

Žvelgdama į 2050-ųjų ateitį tarpdisciplininės mados dizainerė Nancy Tilbury susikooperavo su vaizdo menininkais iš agentūros „125 Creative“, kad sukurtų provokuojantį filmą apie mados ateitį „Skaitmeninė oda / Kūno atmosferos“ („Digital Skins / Body Atmospheres“). Šiame filme demonstruojama „Debesų suknelė“ („Cloud Dress“) yra pagaminta iš dujų ir nanoelektroninių dalelių, naudojant mikrokosmetines technologijas vietoj įprastinių statinių gaminimo būdų. Kūną apaugantis trimatis drabužis ir kosmetika yra sukonstruojama iš itin mažų skysčio dalelių, kuriose įmontuotos technologijos tiek intelektualių, tiek fizinių jutimų stimuliavimui. Filme demonstruojant kūną judesyje plačiau atsiskleidžia tekstilės prigimties grakštumas.

Filme prognozuojama, kad ateityje aukštosios mados pasaulis bus „auginamas“ kaip biologinis organizmas, kad keistųsi ir išsivystytų „aukštosios mados kultūra“. Sukurtos hibridinės „odos“ (oda yra didžiausias žmogaus kūno organas), kurias apsupa ir užplūsta technologinės „atmosferos“. Nancy Tilbury įsivaizduoja, kad 2050-aisiais „aukštoji mada bus suprantama kaip žmogaus kūno formavimas“.

Nancy Tilbury kūriniuose suabejojama materialumu ir jam metamas iššūkis. Tikrajam peršviečiamo drabužio „Debesų suknelė“ modeliui panaudotos dirbtinės kūno dalys, dūmai ir sausas ledas vietoj audeklo. Suknelei pagyvinti, pasitelkus programinę įrangą į ją integruota vamzdelių sistema, su garu išleidžianti atliekamas nuo proceso dujas. Toks „audinys“ išsisklaido ir pasklinda tarp žiūrovų. Šviesa bei projekcijos irgi yra naudojama kaip audiniai, o tai taip pat sudomina žiūrovus, mada išsiplečia už individo ribų, į aplinką.

Nancy Tilbury, kuri vadovauja mados magistratūros studijoms Kingstono universitete, studijavo madą, bet taip pat dirbo ir daugelyje kitokių sričių, įskaitant tekstilę, sportinę aprangą, tiksliuosius mokslus, išmaniąsias medžiagas ir moderniąsias technologijas. Ji naudoja tinkamas dėvėti technologijas, o iš to išplaukia puošnūs ir jautrūs išmanieji kūriniai. Tokioms galimybėms tyrinėti būtinas bendradarbiavimas, o jam Nancy Tilbury visada atvira. Nancy Tilbury su „Philips Design“ sukūrė daug koncepcinių ir strateginių dizaino projektų, ją ypač domino kūno ir mados susijungimas. Nancy Tilbury domina žmonių santykiai, emocijos ir nusiskundimai, ji visus juos išanalizuoja ir perteikia. Jos veikloje svarbiausią vietą užima asmeninis pasakojimas, o ne „nuoseklus kultūros, vietovės ir laiko fonas“.

Nancy Tilbury tiria artimai sąveikaujančias, trapias technologijas ir tvirtai diegia sąsajas tarp kūno kaip odos receptoriaus ir mados kaip apsirengimo ir išraiškos. Jos braižą geriausiai atskleidžia kūriniai „Skaitmeninė oda / Kūno atmosferos“ ir „Debesų suknelė“. Įžvalgiai stebėdama atsirandančias visuomenės tendencijas ir gyvenimo būdą, ji labai domisi ateitimi. Parodoje eksponuojamas didelės raiškos skaitmeninis filmas aiškiai nupasakoja tokią ateitį, kur tekstilei nebeliks ribų, pro kurias ji neišdrįstų prasiveržti.

Sarah E. Braddock Clarke

http://www.digitalskinsbodyatmospheres.blogspot.com/

 

 

Atgal

Komentavimas išjungtas.