ETN konferencija

6aKertiniu PIRMYN (FORWARD) programos akmeniu tapo 16-oji Europos tekstilės tinklo (ETN – European Textile Network) konferencija. Kas dveji metai po įvairius Europos miestus keliaujančios konferencijos organizatorė Beatrijs Sterk (Vokietija) savo iniciatyva pasiūlė Kaune kartu su bienale rengti šešioliktąją konferenciją. Kadangi šiemet švenčiamas konferenciją rengiančios organizacijos ir žurnalo „Textile Forum“ veiklos trisdešimtmetis, Beatrijs Sterk į Kauną sukvietė ryškiausias šiuolaikinio tekstilės meno lauko žvaigždes, šio tinklo veikloje reikšmingus menininkus, skaityti konferencijoje pranešimus. Dauguma minėtųjų pranešėjų bienalės organizatorių yra pakviesti surengti Kaune personalines parodas. Konferencijoje dalyvauja apie 150 tekstilės meno, dizaino, pramonės ir mokslo profesionalų iš viso pasaulio. Svečiams rengiamos ekskursijos į Vilnių, kur bienalės partnerė Vilniaus dailės akademija pristato keturias šiuolaikinės tekstilės parodas, į Klaipėdą, kur Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centras rengia specialią parodą bienalei paminėti, į Nidą (VDA Meno kolonijoje pailsėti bei padiskutuoti su Lietuvos jaunaisiais menininkais) bei į Rumšiškes – lietuviškos tekstilės paveldo išvysti. Konferencijos pranešėjos, vienos ryškiausių pasaulio tekstilės menininkių – Reiko Sudo (Japonija), Lia Cook (JAV), Chunghie Lee (Korėja) ir Vibeke Vestby (Norvegija) – ves kūrybines dirbtuves registruotiems dalyviams.

16-oji ETT (Europos tekstilės tinklo / ETT European Textile Network) KONFERENCIJA 2011

Dar kartą į ateitį: ETT 20-metį pažymint

2011 m. rugsėjo 22–24 d., Kaunas, Lietuva

Visas naujienas apie programą rasite ETT tinklapyje http://www.etn-net.org/etn/211e.htm

 

Europos tekstilės tinklas (ETT, angl. ETN – European Textile Network) visame pasaulyje jungia kūrybines ir kultūrinį Europos palikimą saugančias organizacijas ir asmenis.

Šis tinklas buvo suformuotas prieš dvidešimt metų, kai Europoje atsidarė daug sienų. ETT konferencijos buvo rengiamos kasmet vis kitoje Europos šalyje, o nuo 2000-ųjų jas imta organizuoti kas dveji metai, pirmiausia Rygoje (Latvija) 2001 metais, po to Prate (Italija), Izmire (Turkija), Londone (D. Britanija) ir Lince kartu su Hazlacu (Austrija). Šįmet konferencija vyks Kaune, kartu su 8-ąja tarptautine Kauno bienale TEKSTILĖ ’11.

ETT įkūrėja, olandų kilmės menininkė Beatrijs Sterk, dabar gyvenanti Hanoveryje (Vokietija), yra taip pat ir žurnalo „Textile Forum“, populiarinančio tinklą ir šįmet švenčiančio savo trisdešimtmetį, redaktorė. Žurnalas, anksčiau leistas tik vokiškai, papildytas anglišku leidimu 1994 m. ėmus bendradarbiauti su tinklu.

 

Kaune 2011-aisiais – trys sukaktys

Daugelį metų Lietuva, Kaunas, žurnalo „Textile Forum“ redaktoriai ir ETT sekretoriatas palaikė informacinius ryšius. Kauno dailininkų paramos fondas paprašė ETT prisidėti organizuojant 8-ąją bienalę. Tuomet paaiškėjo, kad padėtis ypatinga:

1. Vilniaus dailės akademijos Tekstilės katedra Kaune 2011-aisiais švenčia 70 metų sukaktį.
2. Žurnalas „Textile Forum“ buvo įkurtas prieš 30 metų ir jam vis dar vadovauja Beatrijs Sterk, o ji ieškojo tinkamos progos atšvęsti šį jubiliejų.
3. Tinklas ieškojo vietos paminėti savo 20-metį, skirtą ir aktyviausiems Europos nariams, ir keletui ne Europoje esančių partnerių.

Dr. Virginijos Vitkienės, atsakingos už Kauno bienalės organizaciją, pavyzdinių koordinavimo pastangų dėka ETT sekretoriatas galėjo pakviesti į Kauno konferenciją daug dalyvių iš viso pasaulio. Kai kurie jų pristatys savo darbus ir organizuos kūrybines dirbtuves.

Konferencijos tema „Dar kartą į ateitį“

Laimingas atsitiktinumas lėmė, kad 2011 m. Kauno renginiuose bienalės organizatoriai, ETT ir žurnalas „Textile Forum“ rengiasi panaudoti atitinkamas sukakties paminėjimo aplinkybes, kad suteiktų ne tik retrospektyvines, bet ir ateities perspektyvas tekstilinėms temoms.
Pirmuosius kelerius žurnalo gyvavimo metus kūrybinės tekstilės temas veikė naujos srovės, matytos Sovietų Sąjungoje XX a. 9-ojo dešimtmečio viduryje. 1986 m. tarptautinio tekstilės forumo susitikimo dalyviai pirmąkart diskutavo apie galimybę suformuoti Europos tekstilės tinklą. Jis buvo įkurtas 1990 m. ir tapo oficialia institucija, tarptautine asociacija, globojama Europos Tarybos Strasbūre, o 1993 m. ėmėsi sudarinėti „Europos tekstilės maršrutus“ (European Textile Routes). 1997 m. „maršrutų“ globą perėmė Europos regionų asamblėja. Po dviejų dešimtmečių tinklui iškilo nauji iššūkiai, taip pat ir susiję su tekstile. Būtų malonu, jei ETT nariai bei tinklo svečiai Kaune kritiškai įvertintų įvairių darbo sričių rezultatus ir pasidalintų informacija apie problemas, galimybes ir perspektyvas: ko jie tikisi pasiekti savo veikloje, kokios tekstilės bendruomenės meno, amatininkystės ir pramonės perspektyvos. Daugelis vyresnių Kauno bienalės dalyvių ir Konferencijos svečių dirba švietimo įstaigose ir kasdienę kūrybinę energiją skiria jaunajai kartai – kartai, kuri susidurs su užduotimis, kurias mes (esame priversti) palikti. Koks yra mūsų palikimas? Kauno konferencija ieškos atsakymų į šiuos klausimus.

Konferencijos pranešėjai

Renginyje kalbės pranešėjai iš Vakarų ir Rytų Europos, Amerikos ir Rytų Azijos. Dauguma jų dalyvauja tinklo veikloje nuo pat jo susikūrimo. ETT sekretoriatas tikisi, kad jie įneš savo indėlį į diskusiją, skirtą aptarti daugelį patirties metų.
Sarah Braddock Clarke iš Jungtinės Karalystės nuo pat pradžių konsultuoja 2011 metų Kauno bienalę tema „Dar kartą į ateitį“. Kita pranešėja iš Jungtinės Karalystės yra Diana Springall, žymi tarptautino siuvinėjimo meno ekspertė. Anne Wanner iš Šveicarijos, ilgametė St. Galleno Tekstilės muziejaus direktorė, nuolat teikia reikalingą informaciją tekstilės renginių organizatoriams internetu. Grupę atstovų iš Vakarų Europos užbaigia Vibeke Vestby iš Norvegijos. Ji sukonstravo elektronines žakardo stakles ir keliauja po pasaulį kaip žakardinio audimo ekspertė.
Rytų Europai atstovauja Marina Blumin, Ludmila Egorova ir Andrew Schneider; pirmoji – Ermitažo muziejaus personalo narė – kalbės apie Sankt Peterburgo tekstilininkus, kurie reguliariai organizuoja tekstilės parodas ir tarptautinius simpoziumus pietų Ukrainoje.
Reiko Sudo iš Tokijo (Nuno audinių dizaino korporacija) ir Chunghie Lee iš Korėjos, kuri šiuo metu dėstytojauja JAV, Rod Ailando dizaino mokykloje, pasidalins dizaino tyrinėjimų ir Rytų Azijos kultūros įžvalgomis.
Šiaurės Amerikos tekstilę meno ir dizaino kontekste pristatys trys garsios menininkės ir universiteto dėstytojos: Lia Cook ir Cynthia Schira iš JAV bei Louise Lemieux Bérubé – Monrealio (Kanada) mokymo centro direktorė. „Paviršių dizaino asociacijai“ (Surface Design Association), veikiančiai Šiaurės Amerikoje, atstovaus Candace Edgerley ir Carolyn Kallenborn, gerai žinomos menininkės ir puikios mokytojos. Europos tekstilės tinklas labai džiaugiasi neseniai užmezgęs ryšius su naujai susikūrusiu Pietų Amerikos ir Pirėnų pusiasalio valstybių tekstilės tinklu, kuriam vadovauja menininkė Paulina Ortiz iš Kosta Rikos, o šio tinklo narys tapiserijų kūrėjas Máximo Laura iš Peru taip pat skaitys pranešimą konferencijoje.
Šie pranešėjai kalbės pirmąją konferencijos dieną, jiems vadovaus Beatrijs Sterk ir Laima Oržekauskienė.

Antrą dieną planuojama iki 25 trumpų pristatymų, siūlančių dalyviams iš įvairių darbo sričių ir/ar šalių galimybę prisijungti ir paviešinti savo projektus tarptautiniu lygiu. Tradiciškai tokia ETT ryšių diena siekiama paskatinti tarptautinę komunikaciją, kas ir yra tinklo tikslas. Kitas dienas konferenciją papildys ekskursijos ir dirbtuvės, skirtos ETT nariams ir jų svečiams.

Beatrijs Sterk ir Dietmar Laue

 

 Konferencijos kalba – anglų

*****

Organizatoriai: ETT kartu su Kauno dailininkų paramos fondu (www.biennial.lt)
Konferencijos veiklos susijusios su šiomis vietomis (pagal žemėlapį Bienalės programoje):
1. M. Žilinsko dailės galerija (Nepriklausomybės a. 12, LT–44311 Kaunas)
2. Kauno paveikslų galerija (K. Donelaičio g. 16, LT–44213 Kaunas)
3. Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus M. K. Čiurlionio galerijos konferencijų salė (V. Putvinskio g. 55, LT–44248 Kaunas)
4. Galerija „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, LT–44279 Kaunas)
5. Galerija „Balta“ (M. Valančiaus g. 21, LT–44275 Kaunas)
6. A. Žmuidzinavičiaus memorialinis muziejus (V. Putvinskio g. 64, LT–44211 Kaunas)
13. „Best Western“ Santakos viešbutis (J. Gruodžio g. 21, LT–44293 Kaunas)
19. Restoranas „Bernelių užeiga“ (K. Donelaičio g. 11, LT–44248 Kaunas)

 PROGRAMA

Programa prieš konferenciją (neprivaloma)

Trečiadienis, rugsėjo 21 d.

1 dienos kelionė į Vilnių. Konferencijos dalyviai, atvykstantys į Vilnių, gali grįžti autobusu kartu su šia grupe.

10:00–17:00 Reiko Sudo kūrybinės dirbtuvės registruotiems dalyviams (tęsinys ketvirtadienio ryte). (vieta nr. 3)

 

Ketvirtadienis, rugsėjo 22 d.

9:00–10:00 Registracija (vieta nr. 13)

10:00 Neprivaloma: turas su gidu nr. 1 po Kauno centrą aplankant amatų krautuvėles, pvz.: natūralaus lino. (Pradžia vietoje nr. 13)

10:00–12:30 Visuotinis ETT susirinkimas (vieta nr. 13)

13:00 Neprivaloma: turas su gidu nr. 2 po Kauno centrą aplankant amatų krautuvėles (pradžia vietoje nr. 13)

13:00–15:30 TEXERE susitikimas (vieta nr. 13)

14:00–16:00 Registracija (vieta nr. 13)

17:00–18:15 Tarptautinio šokio festivalio „Aura ’21“ programa: Compagnie Thor (Belgija)

„Mano mylimiesiems“ (vieta: „Girstučio“ kultūros ir sporto centras, Kovo 11-osios g. 26, Kaunas. Nuvykti ir parvykti galima troleibusais nr. 5 ir nr. 7. Bilietų teiraukitės registruodamiesi į konferenciją.)

 

Kauno bienalės TEKSTILĖ ’11: DAR KARTĄ – ŠOKAM – PIRMYN atidarymas

19:00 Oficialus atidarymas (vieta nr. 1), kuriame dalyvaus kultūros ministras dr. Arūnas Gelūnas, Kauno bienalės TEKSTILĖ’11 globėjas, dr. Virginija Vitkienė, bienalės vadovė, Birutė Letukaitė, šokio teatro „Aura“ vadovė, Beatrijs Sterk, generalinė Europos tekstilės tinklo (ETT) sekretorė, prof. Laima Oržekauskienė, bienalės tarybos pirmininkė, dr. Rasa Andriušytė-Žukienė, „Dar kartą istorija“ / „Rewind History“ parodos kuratorė, Sarah Braddock Clarke, parodos „Dar kartą į ateitį“ / „Rewind into the Future“ kuratorė.

– Bienalės programos pristatymas

– Konkurso prizinių vietų laimėtojų paskelbimas

– Kviestųjų svečių parodų lankymas: Lia Cook (JAV), Cynthia Schira (JAV), Louise Lemieux Bérubé (Kanada), Chunghie Lee (Pietų Korėja), Kosta Rikos kolekcija, Portugalijos kolekcija

21:00 Atidarymo tęsinys (vieta nr. 2)

Programos „DAR KARTĄ“ / „REWIND“ ir „ŠOKAM“ / „PLAY“ kviestųjų menininkų pristatymas: Yinka Shonibare MBE (JK), Annika Ekdahl (Švedija), Silja Puranen (Suomija), Otavio ir Gustavo Pandolfo – Osgemeos (Brazilija), Vita Gelūnienė (Lietuva), Inga Likšaitė (Lietuva, Vokietija), Patricija Gilytė (Lietuva, Vokietija), Eglė Ganda Bogdanienė (Lietuva), VALYA (JAV), Almyra Weigel (Lietuva, Vokietija), Hiroko Watanabe (Japonija), Min Tzu-Chao (Taivanas).

 

Konferencijos programa

Penktadienis, rugsėjo 23 d.

9:00– 9:30 Registracija (vieta nr. 3)

9:30 Sveikinimo kalba: dr. Virginija Vitkienė ir ETT prezidentė Lala de Dios

9:45 Sesijos „Dar kartą į ateitį“ / „Rewind into the Future“ pradžia

Kaip sustiprinti tekstilės kultūrą ateičiai, kodėl tai svarbu ir ką dar reikia padaryti dėl atities kartų (skaitykite trumpus pranešėjų pristatymus)

9:45 Pristatymas: Beatrijs Sterk ir Laima Oržekauskienė, Lietuva

10:00 Lia Cook, JAV

10:20 Cynthia Schira, JAV

10:40 Chunghie Lee, Pietų Korėja

11:10 Reiko Sudo, Japonija

11:30–12:00 Kavos pertraukėlė

12:00 Louise Lemieux Bérubé, Kanada

12:20–12:40 Sarah Braddock Clarke / Marie O’Mahony, Jungtinė Karalystė

12:40–14:00 Pietūs / parodos atidarymas (vieta nr. 3): Reiko Sudo

14:00 Diana Springall, Jungtinė Karalystė

14:20 Paulina Ortiz, Kosta Rika, ir Máximo Laura, Peru

14:50 Candace Edgerley ir Carolyn Kallenborn, JAV

15:20 Anne Wanner, Šveicarija

15:40 Gina Morandini, Italija

16:00–16:20 Kavos pertraukėlė

16:20 Ludmila Egorova /Andrew Schneider, Ukraina

16:40–17:00 Marina Blumin, Rusija

17:00–17:20 Vibeke Vestby, Norvegija

 

Šeštadienis, rugsėjo 24 d.

9:00 Tinklo diena / Networking Day (vieta nr. 13)

Renginį veda Lala de Dios ir Beatrijs Sterk

ETT narių ir svečių paskaitos (10 minučių /10 skaidrių formatas)

- Christina Leitner (Austrija). Tekstilės centras Chaslache – vizija įgauna formą

- Giselle Eberhard Cotton (Šveicarija). Tomo Pauli Fondas ir Lozanos bienalės palikimas

- Hiroko Watanabe (Japonija). Japonų tekstilės meno grupė ir jos veikla tinkluose

- Hanny Spierenburg (Nyderlandai). Tekstilės festivalis Leidene, Nyderlanduose 2011 ir 2015 metais

- Velta Raudzepa (Latvija). Rygos trienalės – praeitis ir ateities perspektyvos

- Eva Basile (Italija). LISIO fondas – tekstilės menas Italijoje: jį atgaivino tarptautinis bendradarbiavimas

- Patricia Christy (Jungtinė Karalystė). Tarptautinė grupė TEXERE

11:00–11:30 Kavos pertraukėlė

- Vita Gelūnienė (Lietuva). Studentai, kuriantys socialiniame ir politiniame kontekstuose: jautri sritis

- Eglė Ganda Bogdanienė (Lietuva). Tekstilė Vilniaus dailės akademijoje – veikla tinkluose – apie tekstilės studentų meno projektus profesionalioje ir socialinėje sferose

- Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė (Lietuva). Erdvė jauniems menininkams – tekstilės galerija „Artifex“ / Vilniaus dailės akademija

- Pamela Hardesty (Airija). Iš Pietų Airijos: tekstilė ir veikla tinkluose, Krofodo menų ir dizaino koledžas / Crawford College of Art & Design (Korkas)

13:00–14:00 Pietūs

- Katya Oicherman (Izraelis). Tekstilės katedra Šenkaro koledže – veikla tinkluose

- Cathryn Amidei (JAV). Kuriant besimokančią bendruomenę: Y kolektyvas / The Y Collective

- Katrin Pere ir Ene Pars (Estija). Nauji keliai ir senieji takai Estijos tekstilės mene bei veikla kuriant tinklus

- Julia Astreou-Christoforou (Kipras). Pastangos panaudoti Kipro vilną

- Bratislava Idvorean-Stefanovic (Serbija). Interaktyvus įaudimo būdų tekstilėje katalogas

15:30–16:00 Kavos pertraukėlė

- Lala de Dios (Ispanija). Tarptautinis Madrido tekstilės kūrėjų asociacijos (Associacion de Creadores Textiles de Madrid) projektas

- Andrea Milde (Ispanija). Taller de Empleo projektas ir KUKU projektas, kūrybingas regionas šiaurės Ispanijoje

- Shi Hui ir Shan Zeng (Kinija). Šiuolaikinis tekstilės menas Kinijoje. Tekstilės mokymas Kinijos menų akademijoje (Hangzhou). Mainų programos ir ateities projektai

- Elisabeth Brenner (Švedija). Šiaurės šalių tekstilės menas. Tekstilininkų tinklo svarba

- Harm Harms (Nyderlandai). Funpump galimybės ir pranašumai paviršiaus dizaine

- Monika Auch (Nyderlandai). BE RIBŲ Amsterdamo grafikos ateljė / BOUNDLESS at AGA – municipalinė graviravimo studija Amsterdame pradeda tarptautinį projektą (AGA = Amsterdams Grafisch Atelier)

- Carolyn Kallenborn (JAV). Filmo „Išausti gyvenimai“ / „Woven lives“ pristatymas (bus rodomos filmo ištraukos)

- Yosi Anaya (Meksika). Bienalės dvelksmas Chalapoje (Verakruze), Mechike ir Oachakoje 2011 m.

- Maximo Laura (Peru). Personalinės parodos Velnių muziejuje pristatymas, priešais konferencijos salę.

18:00 Parodos atidarymas (vieta nr. 6): Andų tekstilės menas, Máximo Laura, Peru

18:30 Parodos atidarymas (vieta nr. 6): TEXERE grupinė paroda

20:00 Konferencijos dalyvių vakarienė (vieta nr. 19)

 

Programa konferencijai pasibaigus (neprivaloma)

Sekmadienis, rugsėjo 25 d. (Nacionalinio paveldo diena)

9:30 Kelionė autobusu į Rumšiškių muziejų (25 km nuo Kauno)

10:00–17:00 Speciali programa Rumšiškių muziejuje

19:00 Parodų lankymas: Laima Oržekauskienė (vieta nr. 5); Estijos menas (vieta nr. 4)

 

Pirmadienis, rugsėjo 26 d. – antradienis, rugsėjo 27 d. (Lino kelias)

Dviejų dienų kelionė į vieną gražiausių Lietuvos vietovių – Kuršių neriją – su nakvyne naujojoje Vilniaus dailės akademijos rezidencijoje „Meno kolonija“ Nidoje

 

Trečiadienis, rugsėjo 28 d. – penktadienis, rugsėjo 30 d., spalio 2 d.

Chunghie Lee, Lia Cook ir Vibeke Vestby kūrybinės dirbtuvės registruotiems dalyviams

 

Trumpai apie pranešėjus

Kūrybinės dirbtuvės

One Response to ETN konferencija

Parašykite komentarą