Šančiai – DRAUGIŠKA ZONA birželio 24-26 dienomis, ir ne tik

Tema:Draugiška zona, Naujienos

  945057_10200600394086311_1944184652_n_0 Kaune, Žemuosiuose Šančiuose, Juozapavičiaus prospekte, netoli kadaise stovėjusio kino teatro „Taika“ iškils pripučiamas baltas namas su užrašu „Draugiška zona“. 

„Draugiška zona“ taps laikinu Žemųjų Šančių muziejumi. Čia šančiečiai rodys ir pasakos apie tai, ką jie brangina ir ką mano esant tikra šios vietos vertybe. Čia bus sukurta vieša erdvė, kurioje vyks pokalbiai, diskusijos, pasirodymai ir draugiški arbatos gėrimai. 

„Draugiška zona“ yra tarptautinio, du metus trunkančio, kultūros ir meno projekto „Miesto tyrimai: viešumo patirtys“ dalis. Šio projekto tikslas – atkreipti dėmesį į nedidelių, paraštėse atsidūrusių miesto bendruomenių kultūras, nustatyti bendruomenių kultūros sklaidos ir prieinamumo problemas, iš naujo įvertinti kultūros institucijų funkcijas, atkreipti dėmesį į nematerialią ir nesaugomą šių bendruomenių kultūrą Lietuvoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Nyderlanduose.

Projekto dalyviai kuria dialogus su bendruomenių gyventojais, inicijuoja tęstinius bendradarbiavimo projektus, analizuoja, lygina ir vertina bendruomenių kultūras, tyrinėja bendruomenėms aktualias problemas, tokias kaip jaunimo užimtumas, architektūros raiška, bendravimo kultūra, kolektyvinė atmintis, aplinkos formavimo kultūra, pomėgiai, kūrybiškumas ir kt. 

 

„Draugiška zona“ taps laikinu Žemųjų Šančių muziejumi. Čia šančiečiai rodys ir pasakos apie tai, ką jie brangina ir ką mano esant tikra šios vietos vertybe. Čia bus sukurta vieša erdvė, kurioje vyks pokalbiai, diskusijos, pasirodymai ir draugiški arbatos gėrimai.

 

ATNAUJINTA PROGRAMA (2013-06-21)

 

PROGRAMA

Birželio 24 d. 

17:00-18:00 „Draugiška arbata“ – vaišinimasis arbata, bendravimas ir užsiėmimai vaikams, kuriuos ves Ingrida Černiuvienė. 
Dalyvauja seimo narė Vida Marija Čigriejienė.

18:00-19:45 „Ateik ir parodyk savo Šančius I“– bendruomenių atstovai ir projekto dalyviai pristato Šančių bendradarbiavimo projektus. 

19:45-21:00 „Atrask Šančius I“ – ekskursija “Draugiškos zonos” takais su gyvūnais ir žmonėmis. Pradžia – prie „Draugiškos zonos“, pabaiga – Šančių vidurinėje mokykloje. 
Ekskursija vyks „šiaurietišku“ žingsniu, jai vadovaus „Šančių žygeivių klubo“ instruktorė Vida Jasulaitienė. Rekomenduojama pasiimti buteliuką vandens sau ir augintiniui. 

Birželio 25 d. 

9:00-12:30 „Vieši svarstymai“ – pokalbiai apie neinstitucinę, bendruomenių kuriamą kultūrą ir jos vertę. 
Dalyvauja Kauno m. meras Andrius Kupčinskas, Airijos ambasadorė Lietuvoje Philomena Murnaghan, architektas Julian Bonder, nacionalinės premijos laureatai menininkai N. ir G. Urbonai, Kauno m. savivaldybės politikai, Šančių seniūnijos ir kultūros institucijų atstovai, Šančių bendruomenės nariai, miesto teoretikai, menininkai ir kt.

14:00-16:00 „Kūrybinės prognozės I“ – pokalbiai apie Žemųjų Šančių tyrėjų grupės projektus. Įžanginė kalba – Niall O’Baoill (Airija).

17:00-18:00 „Draugiška arbata“ – vaišinimasis arbata, bendravimas ir užsiėmimai vaikams, kuriuos ves vaikų laisvalaikio studija „maži basi“. 
Dalyvauja Neįgaliojo jaunimo užimtumo centro plastinės dramos teatriukas ir ansamblis „Šviesa“. 

18:00-20:00 „Ateik ir parodyk savo Šančius II“ – Šančių gyventojai rodo ir pasakoja apie tai, kas būdinga Šančiams. Dalyvauja Vilija Sapjanskienė, istorikė, Šančių vid. m-klos muziejaus vadovė, Jurgis Vanagas, miesto teoretikas ir knygos „Šančių praeities takais: prisiminimai“ autorius, Rolanda Girskienė, M. Valančiaus pradinės mokyklos mokytoja, Izolda Paukštienė-Banytė, mokytoja ir kt.

20:00-21:00 „Atrask Šančius II“ – Šančių bendruomenių pasirodymai. 
Dalyvauja Šančių bažnyčios vaikų teatras. 

Birželio 26d. 

10:00-12:00 „Kūrybinės prognozės II“ – dalyvių pokalbiai apie Žemųjų Šančių tyrėjų grupės projektus. Įžanginė kalba – Jeanne van Heeswijk (Nyderlandai).

14:00-16:00 „Praktika, idėjos, patirtis“ – tarptautinės dalyvių grupės kūrybos pristatymai (Fiona Woods (Airija), G. ir N. Urbonai, Susanne Bosch (Vokietija) ir ypatingas projekto svečias – architektas Julian Bonder (JAV)).

17:00-18:00 „Draugiška arbata“ – vaišinimasis arbata, bendravimas ir užsiėmimai vaikams, kuriuos ves vaikų laisvalaikio studija „maži basi“. 
Dalyvauja Neįgaliojo jaunimo užimtumo centro taikomojo šokio grupė „Žingsnis po žingsnio“ ir ansamblis „Šviesa“.

18:00-20:00 „Ateik ir parodyk savo Šančius III“ – Šančių gyventojai rodo ir pasakoja apie tai, kas būdinga Šančiams. Dalyvauja Almantė Šulgienė Rabikauskienė, pagyvenusios moters veiklos centro „Juozapinė“ vadovė, Arza Leonavičienė, Vaižganto progimnazijos muziejaus vadovė, visuomenės aktyvistas Valdas Pukas, Aldas Imenickas kt. 

20:00-21:00 „Atrask Šančius III“ –Šančių bendruomenių pasirodymai. 
Dalyvauja „Psilikono“ teatras.

Atgal

Komentavimas išjungtas.