VYTAUTO VIRŽBICKO PARODA GRENOBLIO ŠIUOLAIKINIO MENO CENTRE LE MAGASIN

Tema:Naujienos

 

img_8364  2013 m. spalio 12 d. – 2014 m. sausio 4 d. Kauno bienalė pristato jaunojo menininko Vytauto Viržbicko personalinę parodą „Kaip papasakoti tau žinomą istoriją? Nepasakok“ Le Magasin šiuolaikinio meno centre, Grenoblyje. Tai yra 9-osios Kauno bienalės lydintis projektas, Jaunųjų menininkų projektų tęsinys toli už Kauno ir Lietuvos ribų.

Vytauto Viržbicko paroda mįslingu pavadinimu sukurta iš įvairių skulptūrų, objektų ir daiktų. Šiose, iš pavienių objektų (sukonstruotų, išdrožtų, nulietų, pasiūtų, sudaužytų ir suklijuotų paties menininko rankomis) sudarytose kompozicijose, pasakojama mitinė istorija. Trijų dalių (priežastis, pasekmė, išeitis) mitologinio pasakojimo objektai ir herojai kviečia parodos lankytojus paklaidžioti painiais pasąmonės užkaboriais.

Menininkas pasakojimą pradeda atsiprašymo scena, kuri prilyginama troškimui sutaisyti sugadintą daiktą, atitaisyti klaidą. Rausvame blizgiame fone išrikiuoti istorijos herojai – prasikaltusio šuns poza sėdintis baltas arklys ir ant kojokų primontuoti elegantiški (iš medžio drožti) moteriški bateliai leidžia instaliacijos žiūrovui pa(si)justi užklydus į jausmų ir sumišimo persmelktą teritoriją, kurios subjektyvumas tampa parodos erdvės dalyvių personaliai išgyvenama, šiek tiek mistine istorija. Ši įžanginė pasakojimo dalis (priežastis) taikliai atspindi parodos pavadinimo pirmąjį sakinį “Kaip man papasakoti tau žinomą istoriją?”. KAIP (būdas, priemonės, ruošiniai, triukai, pastangos, nusivylimas) yra (pa)ieškoma šios instaliacijos dalies abstrakcija. Gėlių puokštė, akmeninis debesėlis, šukos – simbolinės nuorodos į savitaisos, “pa[si]gerinimo”, dėmesingumo ir romantikos lauką.

Tačiau čia pat istorija pasuka mitologijos – baimės mito – kryptimi. Daugiaobjektė kompozicija, kurią sudaro kilimu klota pakyla su dviem šokėjom su nuostaba (arba baime) žvelgiančiom į apverstų aukštyn kojomis vabalų paveikslėlį, žemo garso tonų vibracijomis užtildyto deformuoto veido kaukė, įrėminta susprogusios traktoriaus padangos fone, „pasiduodantis“ (dvi kojas į viršų iškėlęs ir “pastalės” paslaptis atidengęs) stalas bei pintas oro baliono krepšys, su keramikinių indų ryšuliais (jau dužusiais ir vėl suklijuotais), žiūrovo sąmonėje žadina giliai pasislėpusias nuojautas apie susitaikymo negalimumą, apie nesu[si]pratimo baimę, paralizuojančia veiksmą ir kartu kaltinančia neveiksnumu.

Trečioji instaliacijos dalis (parodos autoriaus siūlomas sprendinys) – ištaigingų formų, bet atmestino grafinio dekorto indauja, “plukdanti” paslaptingą ledkalnį (putojančio vyno formos butelį, su užrašu “Everything”) – atokesniame galerijos kampe atrodo vienišai. Nenurodo į jokią optimistiškesnę išeities kryptį. Kalbėjimas atsimuša į yra susikalbėjimo ribotumą ir tyliai atsako “Nepasakok”, mat visi žodžiai yra tik ledkalnio viršūnė, tuo tarpu didžioji jo dalis yra giliai paslėpta ne tik nuo atsakovo, bet ir nuo ieškovo. Jeigu ieškovu laikytume tą, kuris vis dar turi energijos susiklijuoti iš duženų savo paties istoriją.

Parodos kuratorė Virginija Vitkienė

 

Apie Le Magasin

Buvusioje industrinėje erdvėje 1986 metais atidaryta parodų erdvė Le Magasin ir jos direktoriaus Yves Aupetitallot įkurta École du Magasin – pirmoji Europoje kuratorystės mokykla, yra prestižinis, intelektualine, edukacine ir akademine veikla visoje Europoje bei už jos ribų išgarsėjęs šiuolaikinio meno centras. Nuo jo įkūrimo čia personalines parodas yra pakviesti surengti tokie garsūs menininkai kaip Daniel Buren, Sol Le Witt, Robert Barry, Lawrence Weiner, Michelangelo Pistoletto, Gino De Dominicis, Sylvie Fleury, Mike Kelley, Maurizio Cattelan, Liam Gillick ir daug kitų, kuriems prezentacija šioje erdvėje tapo tarptautinės karjeros atspirties tašku. Lietuvos menininkai (Deimantas Narkevičius ir Vytautas Viržbickas) šiame centre pristatomi pirmą kartą.

Apie menininką

Kauno bienalės pristatomas skulptorius Vytautas Viržbickas 2012 m. baigė magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Jo kūryba giliai kontekstinė, menininkas kuria vietos instaliacijas, kuriose svarbūs garsai, vaizdai, daiktai, jų tarpusavio sąsajos, jungtys, intuityvios istorijos. Yra surengęs keletą personalinių parodų Lietuvoje.

Kauno – Grenoblio bendradarbiavimo renginiai

Kauno bienalė, bendradarbiaudama su Nacionaliniu Grenoblio šiuolaikinio meno centru Le Magasin ir Vytauto Didžiojo universitetu, pristato eilę bendrų renginių:

Vytauto Viržbicko personalinė paroda “Ar galiu tau papasakoti žinomą istoriją? Nepasakok” Le Magasin šiuolaikinio meno centre Grenoblyje (2013 10 12 – 2014 01 04). Tuo pat metu šiame centre atidaroma ir Deimanto Narkevičiaus personalinė paroda.

2013 m. spalio 28-31 d. Kaune, VDU menų galerijoje 101, vyks kuratorystės seminaras, kurį veda Lore Gablier (Ecole du Magasin koordinatorė) ir Nataša Ilic (Zagrebas, kuratorė).

2013 m. rugsėjo 3 – spalio 11 d. Kaune, VDU menų galerijoje 101, atidaryta Karinos Bisch personalinė paroda „Liudininkas“.

 

Projekto organizatoriai: Kauno bienalė ir Grenoblio šiuolaikinio meno centras Le Magasin.

Projektą remia: LR Kultūros ministerija, Kauno miesto savivaldybė, Lietuvos Ambasada Prancūzijoje, Vytauto Didžiojo universitetas.

 

Atgal

Komentavimas išjungtas.