Crafts Council (JK) veiksmai

Dr. Karen Gaskill

GARSŲ RAŠTAI IR KODO TEKSTILIŠKUMAS

Džiaugiuosi turėdama galimybę parašyti apie trečiąjį „Garsų raštų ir kodo tekstiliškumo“ seminarą, kuriame tyrinėjami kodo, rašto, tekstilės, garso, matematikos, notacijos ir atlikimo ryšiai. Viskas prasidėjo nuo pokalbių su menininku programuotoju Alexu McLeanu, bet vėliau išaugo į dinamiškus renginius, seminarus, gyvus pasirodymus, rezidentūros programas ir parodas. Bendromis jėgoms kiekviename iš šių renginių stengėmės ne tik pristatyti projektus ir menininkus, dirbančius su keliomis medijomis, bet ir suteikti apsikeitimo žiniomis platformą.

Kai prasidėjo pirmosios diskusijos, buvau neseniai kuravusi “Amatų tarybos” („Crafts Council“) surengtą parodą “Garso reikalai” („Sound Matters“). Ši organizacija pasiūlė keliems menininkams patyrinėti garso meno ir amatų bei medžiagų sandūrą. Vienas iš darbų „Nuaustos bangos“ suvedė garso menininką ir kompozitorių Scannerį su tekstilės menininke Ismini Samanidou, daugiausia dirbančia su audiniais. Iš šio bendradarbiavimo gimė daugialypis kūrinys, kurį sudaro filmas, garso ir tekstilės dalys, atspindinčios abiejų menininkų praktikos niuansus, bendrumus ir procesus (filmas rodomas parodoje „Skambantys audiniai“). Toks tarpdisciplininis darbas domino ir mane, ir Alexą: ne tik dviejų praktikų derinys, bet ir tai, kaip tarpdisciplininiai procesai atveria išskirtinę mąstyseną, požiūrį ir rezultatus. Jie suteikia laisvę mąstyti ir kurti už vienos medijos ribų, jungia istorijas, medžiagas ir formas. Taip jie kuria naujas aprašymo ir kritikos kalbas, tinkamas visoms susijusioms disciplinoms, bet nepritaikomas nė vienai praktikai atskirai.

Į trečiąjį, specialiai Kauno bienalei parengtą „Garsų raštų“ seminarą pakvietėme menininkus, kurių darbai jungia garsą ir tekstilę, remiasi abiejų šių disciplinų istorijomis ir kontekstais. Kiekviena menininkų pora tyrinėja vis kitokį kontekstą: judesių, atlikimo ir notacijų. Šiuose taškuose ir prasidės numatytos diskusijos, suteiksiančios galimybę patyrinėti šios temos santykį su menininkų darbais ir platesniu kontekstu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*