Silvia Giambrone SIAUBINGA KARO MEILĖ

Silvia Giambrone. SIAUBINGA KARO MEILĖ
2013-ųjų Kauno bienalės UNITEKSTAS laureatė

Paroda „Siaubinga karo meilė“ kalba apie nematomus šeiminius smurto aspektus. Smurtas kare tampa teisėtas, bet jis egzistuoja ir kasdieniame gyvenime, šeimose už uždarų durų. Čia jis dažnai būna neįvertintas.

Kūrinį „Rugpjūčio 6-oji, mano meilė“ įkvėpė tikras laikrodis, kuris buvo rastas Hirosimoje po atominės bombos sprogimo ir dabar yra eksponuojamas Hirosimos taikos memorialiniame muziejuje.

2013 m. liepą turėjau progą pasikalbėti su dviem atominės bombos sprogimo liudininkais. Man didžiausią įspūdį paliko jų tvirtinimas, kad jiems bomba niekada nenustojo sprogusi. Išgyvenusiesiems teko slėpti, kad to įvykio metu jie buvo Hirosimoje. Jiems buvo sunku susirasti darbą arba susituokti, nes visada yra pavojus pasiligoti arba susilaukti pasiligojusių vaikų. Po to, kai buvo numesta bomba, jų gyvenimai tarsi sustojo. Abu išgyvenusieji papasakojo, kad blogiausios gyvenimo akimirkos buvo ne sprogimas, o bandymai susitvarkyti su meilės reikalais. Jis jautėsi sutrikęs, kai negavo mylimosios tėvo leidimo susituokti, o ji sugniužo praradusi vyrą. Tai reiškia, kad kiekvienas iš mūsų yra išgyvenęs savo nedidelę asmeninę Hirosimą. Dėl to ir pasirinkau Hirosimos laikrodžio atvaizdą. Pasukau ilgąją rodyklę viena minute į priekį ir pridėjau sekundžių rodyklę, niekaip negalinčią pajudėti iš vietos.

Kūrinį „Tebūnie šviesa“ įkvėpė gerai žinoma citata iš „Pradžios knygos“. Darbą sudaro stiklinė lempa ir „filtras“ – į indą įspraustas audinys iš tiesų yra lininė skepetaitė, kuria dvasininkas nuvalo taurę po to, kai iš jos atsigeria Komuniją priimantis asmuo. „Molotovo koktelio“ formą primenanti stiklinė lempa simbolizuoja karo ir religijos ryšį, nes religija nuo seno pateisina smurtą.

„Svaigulys“ – tai pora, regis, vienas kitam grasinančių objektų. Jie simbolizuoja šeiminį smurtą.

„Mamytės kariauna“ – tai iškylanti popierinė kariuomenė, padaryta iš nuotraukų, kuriose užfiksuota mano motina vaikystėje su ginklu rankose. Keistai ir juokingai atrodantis darbas siekia atkreipti dėmesį į šeiminį konfliktų aspektą ir karo idėjos prisijaukinimą.

Informacija apie parodą
Vieta: M. Žilinsko dailės galerija
Adresas: Nepriklausomybės a. 12, Kaunas
Darbo laikas: II, III, V, VI, VII 11:00 – 17:00 val., IV 11:00 – 19:00 val.
Paroda veiks iki 2015 m. gruodžio 31 d.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*