NUO AGOROS PRIE SINTAGMOS

NUO AGOROS PRIE SINTAGMOS

Kuratorės: Karmen Krasić Kožul and Danijela Oberhofer / LAB 852 (Kroatija)
Meninė idėja: Elisabeth Schimana (Austrija)
Menininkai: Bojanas Gagićius (Kroatija), Miodragas Gladovićius (Kroatija), Zdravko Krasićius (Kroatija), Barbara Raad (Kroatija)

KURATORIŲ PAREIŠKIMAS
Pagal tinklų teoriją, rinkodaroje, informacijos moksluose arba politikoje silpni ryšiai leidžia pasiekti tuos gyventojus ir auditoriją, kurių neįmanoma pasiekti pasitelkus stiprius ryšius. Ši idėja gimė 1969 m. ir yra aprašyta Marko Granovetterio straipsnyje „Peržiūrėta tinklų teorija: silpnų ryšių jėga“. Jis tvirtina, kad nedaug silpnų ryšių turintys individai negauna informacijos iš atokių socialinės sistemos dalių ir apsiriboja provincialiomis artimų draugų naujienomis ir nuomonėmis, be to, visi be silpnų ryšių sukurti impulsai nepasklinda už grupės ribų.
AGORA – tai erdvė, kur ryšių stiprumas tyrinėjamas per meninio bendradarbiavimo procesą. Kas leidžia juos kurti ir kas trukdo tai daryti? Ar tai bandymas drauge sukurti naują produktą, ar perkonstruoti jau esamus individualius darbus į atskiras dalis, kurias galima vertinti be poreikio išsaugoti saugią esamą padėtį? Ar padarinius lemia racionalūs „ekonominiai“ mainai, ar jau egzistuojantys socialiniai ryšiai? Ar šie ryšiai tarp individų ir kolektyvų yra realiuose socialiniuose tinkluose, ar gali egzistuoti kaip idealizuotos abstrakcijos?
Meninis susirinkimas, susidedantis iš skirtingų socialinių jėgų ir įvairių elementų, kuriais mainomasi, susitinka AGOROJE su užduotimi padaryti šiuos tinklus ir ryšius matomus.

MENINĖ IDĖJA
Vieta susitikti, vieta mainytis, vieta pasiūlyti. Vieta, kur meninės idėjos ims tarpusavyje bendrauti. Vieta, kur istorija ir ateitis susiduria ir kuria dabartį. Vieta, kur penki menininkai iš skirtingų sričių – muzikos, medijų meno, architektūros ir tekstilės meno – parodys savo itin asmeninius meninės išraiškos būdus, bet kartu verps siūlus kurdami bendrą pagrindą. Kaip rasime ir išreikšime šį bendrą pagrindą?
Toks yra procesas. Toks yra iššūkis.

MENININKAI IR KŪRINIAI

Elisabeth Schimana MEMBRANOS
Gyva elektronika
Realiu laiku kuriami membranų fiziniai modeliai.
Tai tyrimų ekspedicija į realiu laiku generuojamų erdvėje pasklidusių membranų fizinių modelių garsus.
Laužytais ritmais ir (arba) iki ūžimo suslėgtais dūžių pliūpsniais nuslopinti virtualių membranoidų rezonansai stimuliuoja ausies būgnelį – vibracijas perduodančią mūsų organizmo membraną.
Elisabeth Schimana yra nuo 1983 m. kurianti kompozitorė, atlikėja ir radijo menininkė. Ilgą laiką buvo susitelkusi į erdvę, kūną, elektroniką. 2005 m. Hainburge, Austrijoje, įkūrė Medijų archeologijos institutą (IMA).

LIGHTUNE.G  LITERATŪROS SKAITYMAS, 20 SKYRIUS
Instaliacija ir pasirodymas
2011 metais multimedijų menininkas Bojanas Gagićius ir elektroakustikos inžinierius Miodragas Gladovićius pradėjo savo pirmąjį šviesos ir garso tyrimą „Lightune.G“. Šis pavadinimas kilęs iš pirmojo eksperimento, kuriame teatro prožektorių šviesos buvo verčiamos garsais: LIGHT / LIGHT + MELODY / TUNE + TONE G/~50Hz (ŠVIESA / ŠVIESA + MELODIJA / MOTYVAS + TONAS G/~50 Hz). Tai išskirtinė savaime išsivysčiusi technika, kurią jie pavadino luminoakustika. Projektas „LIGHTUNE.G“ 2012 m. buvo įvertintas trečiosios vietos prizu Gutmano naujų muzikos instrumentų konkurse Atlantoje, JAV.
Bojanas Gagićius yra tarptautinio masto multimedijų menininkas garso meno ir aplinkos garsų įrašų srityse. Taip pat dirba teatro, kino ir muzikos festivalių techniniu direktoriumi, leidžia savo poeziją. Jis yra vienas iš Zagrebo naujų garso išraiškų platformos „Sine Linea“ įkūrėjų.
Miodragas Gladovićius yra elektroakustikos inžinierius, muzikantas, muzikos prodiuseris ir multimedijų menininkas. Aktyviai dalyvauja pogrindinėje muzikos scenoje. Remdamasis savo susikurta etika M. Gladovićius su partneriais įkūrė nepriklausomą įrašų bendrovę „Moonlee Records“.

Barbara Raad VARTOTOJO PASKYRA
Instaliacija
Bendravimas internetu. Pasaulinis žiniatinklis. Vertimas į drabužius. Lyg širma nuo nuomonių ir vertinimų. Demistifikuota tiek, kad tėra skiautelė audinio vartotojo tapatybei apsaugoti. Audinys, teikiantis paguodžiančią privatumo iliuziją, būtiną norint bendrauti be kliūčių.
Barbara Raad studijuoja tekstilės ir mados dizaino magistrantūroje Zagrebe. Ji sukūrė kelis drabužių, kostiumų ir kuprinių prekės ženklus, dažnai eksponuoja savo darbus mados renginiuose ir drauge su medijų menininkais kuria instaliacijas bei performansus.

Zdravko Krasićius NUO AGOROS IKI SINTAGMOS
Plakatų pristatymas
Pristatyme rodomi architektūrinių transformacijų ir tekstilės gamyklų pačiame miesto audinio centre pakartotinio panaudojimo pavyzdžiai. Šias permainas atnešė įvairūs socialiniai ir ekonominiai neramumai, paskatinę privatizacijos procesus, po kurių išsyk pasirodo naujos interesų grupės. Privatizavus gamyklas pradėjo keistis esminė šių gamybinių vietų paskirtis.
Vietinė tekstilės gamyba nebeneša pelno, ir atitinkamoje gamyklų infrastruktūroje antrinę gamybinę veiklą pakeitė tretinės paslaugos: biurai, parduotuvės ir viešbučiai. Vieta, betoninės konstrukcijos ir galbūt fasadai (jei saugomi) yra vertingi ir dėl to išlieka, o gamybos struktūra, su ja susiję įrengimai ir darbo vietos pažymimos kaip nevertingos ir dėl to pašalinamos.
Zdravko Krasićius yra architektas ir miestų erdvių planuotojas. Jis susijęs su „Children’s Room“, urbanizam.net ir „Urbane Tehnike“, įvairiais Zagrebo vizionierių architektų grupės dariniais, besigilinančiais į analitinius procesus žymint ir parodant vietinius reiškinius.

Informacija apie parodą
Adresas: „Drobės” fabrikas (III aukštas).
Darbo laikas: II–VI 15:00 – 19:00 val.
Paroda vyks iki 2015 m. spalio 30 d.

Nuotraukos Remio Ščerbausko (visos teisės saugomos)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*