Kauno bienalės atidarymo renginiai – vieni laukiamiausių

Tema:Naujienos

Katja Novitskova „Mars installation“

Katja Novitskova „Mars installation“

Rugsėjo 18–20 dienomis įvairiose Kauno miesto vietose vyks Kauno bienalės atidarymo renginiai. Daugiau nei 80 žinomų menininkų iš viso pasaulio pristatantis šiuolaikinio meno renginys veiksmus iki gruodžio 31 dienos kurs Kauno centriniame pašte, M. Žilinsko galerijoje, Kauno paveikslų galerijoje, svetingumo namuose „Monte Pacis“ ir industrinėse miesto zonose, buvusiuose tekstilės fabrikuose „Drobė“ bei „Dirbtinis pluoštas“.

10-osios bienalės globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Kauno bienalę pristato kaip nuolat augantį ir svarbų Lietuvos kultūrinį reiškinį, kuris kviečia pažinti šiuolaikinę meno kalbą ir meną atrasti naujose netradicinėse erdvėse. „Meno mėgėjams ne vienerius metus Kauno bienalė yra saviraiškos ir mokymosi erdvė. Čia susitinkantys kūrėjai ir viso pasaulio atranda atvirą kūrybinę atmosferą, smalsų ir pastabų žiūrovą ir naujas kūrybos perspektyvas. Tai gyvas, aktualus ir nuolatos augantis kultūrinis reiškinys, kuris yra svarbus ir reikalingas meno bendruomenei“, – didžiausią Baltijos šalyse šiuolaikinio meno renginį pristato šalies vadovė.

Šiais metais bienalės programa varijuos nuo tarptautinės iki europinės dimensijos projektų: tarptautinė paroda „Gijos: fantasmagorija apie atstumą“, kuruojama vieno žinomiausių pasaulyje daugelio tarptautinių bienalių kuratoriaus Nicolas Bourriaud (Prancūzija), partnerių iš Italijos „Arte & Arte“, Didžiosios Britanijos „Crafts Council“, Kroatijos LAB852 parodos ir tarpdisciplininiai vaizdo bei garso projektai, tarptautinė jaunųjų menininkų rezidencija, įvairūs bendruomeninio ir socialiai angažuoto meno projektai, tarptautinis seminaras, skirtas garso menui, diskusijos, taip pat kūrybinės dirbtuvės ir pamokos moksleiviams galerijų erdvėse.

Net keturis mėnesius truksiančiame renginyje bus akcentuojamas vizualaus meno ir garso bei muzikos bendradarbiavimas. O veiklų geografija išsiplėtusi nuo parodinių link viešųjų ir pramoninių miesto erdvių. „Jau beveik du dešimtmečius kuriame tinklą, jungiame daugybę menininkų, kuratorių, idėjų, vietų ir vietos bendruomenių narių. Jungtys ir komunikacija, bendravimas ir bendradarbiavimas yra pagrindiniai Kauno bienalės aspektai. Džiaugiamės, kad 2015-ųjų bienalės turinį kuriantys kuratoriai užčiuopė šią giją, tad [su muzika ir garsiai] švęsdami 10-ąją laidą mes ne tik skatiname jungtis, bet ir kvestionuojame komunikacijos formas, patikriname, kas veikia, o kas jau nebe, pasineriame į nesaugumo erdves ir atsiribojame nuo stereotipų“, – idėją pristato didžiausią auditoriją sutraukiančio festivalio meno vadovė Virginija Vitkienė.

Didysis Kauno bienalės atidarymas, kuris yra vienas laukiamiausių ir minias lankytojų sutraukiantis meno renginys mieste, įvyks jau kitą penktadienį, rugsėjo 18 d. 18 val. Kauno centriniame pašte. Jo metu naujus, bienalės užsakymu atliktus ir žinomose pasaulio galerijose jau eksponuotus darbus N. Bourriaud kuruojamoje parodoje „Gijos: fantasmagorija apie atstumą“ pristatys menininkai: Liam Gillick (JAV), Walead Beshty (JAV), Saadane Afif (Prancūzija, Vokietija), Roberto Cabot (Brazilija), Hicham Berrada (Prancūzija), menininkų Neringos Černiauskaitės ir Ugniaus Gelgudos duetas „Pakui Hardware“ (Lietuva, JAV), Lothar Hempel (Vokietija), Julijonas Urbonas (Lietuva), Katja Novitskova (Estija), Arnas Anskaitis (Lietuva), Carsten Höller (Švedija), Bronė Sofija Gideikaitė (Lietuva), Amalia Ulman (Argentina, Didžioji Britanija, Ispanija), Katie Paterson (Škotija), Attila Csorgo (Vengrija), Kelley Walker (JAV), Darius Žiūra (Lietuva). Nuo 22 val. visi yra kviečiami į šalia esančią „Miesto sodo“ erdvę neformaliam bendravimui su bienalės organizatoriais ir menininkais. Vakaro programoje: speciali N. Bourriaud sudaryta garso programa, DJ pasirodymai.

Rugsėjo 19 d., šeštadienį, Kauno bienalės veiksmai persikels į M. Žilinsko ir Kauno paveikslų galerijas, taip pat „Dirbtinio pluošto fabriką (Pramonės pr. 4, Kaunas). Nuo 16 val. M. Žilinsko dailės galerijoje – 9-osios Kauno bienalės nugalėtojos Silvia Giambrone personalinės parodos „Siaubinga karo meilė“ atidarymas, kurio metu vyks ir Kauno A. Kačanausko muzikos mokyklos choro „Perpetuum mobile“ pasirodymas. Taip pat bus pristatyta dar vieno praėjusios bienalės laureato Audriaus Janušonio personalinė paroda „Kauno poetams“. Tarptautines parodas pristatys partneriai „Lewben Foundation“ ir „Crafts Council“.
„Lewben Art Foundation“ parodoje „Tinkliniai susidūrimai išsijungus“ (kuratorė – Francesca Ferrarini) bus eksponuojami menininkų Ian Cheng, Gabriele De Santis, Nick Darmstaedter, Mohammed Namou, Deimanto Narkevičiaus, Simon Denny kūriniai. Partnerių iš Didžiosios Britanijos parodoje „Garsų raštai“ (kuratorė: Janis Jefferies, koordinatorė: Karen Gaskill) darbus pristatys menininkai: James Bulley, Fabio Lattanzi Antinori, menininkų grupės Mytro Karanika ir Jeremy Keenan, Scanner ir Ismini Samanidou, Knyttan ir „Common Works“.

Tuo tarpu nuo 19 val. Kauno paveikslų galerijoje personalines parodas pristatys Mattia Vacca („Žiemos pasaka“, kuratorė Paola Re) ir Artūras Morozovas („Kikimoros gimimas“).

Nuo 21 val. meno patirtys netikėtose erdvėse. „Dirbtinio pluošto“ fabrike – Igno Maldžiūno specifinės vietos projektas „Work’n’Fun“, Monikos Žaltauskaitės Grašienės specifinės vietos projektas „Kabinetas Eleonorai atminti“, „Psilikono teatro“ (Auksė Petrulienė, Darius Petrulis / Lietuva) ir CHUI muzikinio trio (Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Janko Novoselić / Kroatija) spektaklis „Plaukuota burna“. 23 val. vyks pratęstuvės „Dirbtinio pluošto“ kavinėje su DJ E-roott (Groove tribe) ir CHUI.

Sekmadienį, rugsėjo 20 d., įvairūs bendruomeninio ir socialiai angažuoto meno projektai. Šančiuose jau 6-ąjį kartą kvies „Draugiška zona #6. Kopūstų laukas“, vadovaujama Vitos Gelūnienės ir Edo Carrolo. 19–23 val. „Drobės“ fabrike (Drobės g. 62) „Konsortium“ grupės (Vokietija), Guda Koster (NL) „Pagaminta Kaune“ specifinės vietos projektai. Taip pat kroatų partnerių LAB852 parodos „Nuo Agoros prie sintagmos“ (kuratorės: Karmen Krasić Kožul ir Danijela Oberhofer Tonković, meno vadovė – Elisabeth Schimana (Austrija) atidarymas, kurioje projektus pristatys menininkai Bojan Gagić, Miodrag Gladović, Zdravko Krasić, Barbara Raad. Garso veiksmus generuos Bojanas Gagićius ir Miodragas Gladovićius, o žinoma kompozitorė Elisabeth Schimana atliks elektroninės muzikos performansą.

Rugsėjo 21–22 d. „Garsų raštai ir kodo tekstiliškumas“ – kūrybinės dirbtuvės, seminaras ir garso pasirodymai M. Žilinsko dailės galerijoje. Registracija vykdoma iki rugsėjo 17 dienos. Daugiau informacijos ieškokite www.bienale.lt

O rugsėjo 23 – spalio 4 d. jaunųjų menininkų rezidencijas „Daugiatrukmiai susidūrimai: tarpdisciplininė garso, atminties ir vietos tyrimo laboratorija“ (kuratorė – Sandra Kazlauskaitė, vadovas – Jeremy Keenan) pristato „Kalnapilis“. Dalyvauja menininkai: Simona Muzzeddu (IT), Hrvoslava Brkušić (HR), Barbara Raad (HR), Valdemaras Manomaitis (LT), Yiorgis Sakellariou (GR), Steinar Yggeseeth (NO), Živilė Labutytė (LT), Paulius Rainys (LT), „Bionics“ (Urtė Pakers ir Lina Pranaitytė, LT), Gintarė Minelgaitė (LT), Nikolaj Kynde (DK), Tadas Zaranka (LT).

Spalio ir lapkričio mėnesiais Kauno bienalė kvies registruotas grupes į įvairius edukacinius užsiėmimus ir specialiuosius turus. Informacija bus nuolat atnaujinama oficialiame bienalės tinklalapyje www.bienale.lt

 

Atgal

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*