Rekomenduojame: keliaujanti paroda „Baltic motives“

Plakatas_Baltic_Motives_viesinimui_1„BALTIC MOTIVES“ – JAUNŲJŲ DIZAINERIŲ DARBAI IŠ KETURIŲ EUROPOS VALSTYBIŲ

Rugsėjo 30 d. 19 val. maloniai kviečiame dalyvauti jaunųjų dizainerių parodos „Baltic motives“ atidaryme, kuris vyks VDA Kauno fakulteto galerijoje (Muitinės g. 4, I aukštas).

Nidos meno kolonijoje prieš porą savaičių baigėsi tarptautinis Erasmus+ jaunimo mainų projektas „3C – Creation, communication, Collaboration“. VDA Kauno fakulteto Dizaino katedros dėstytojai kartu su profesoriais ir studentais iš Italijos, Austrijos ir Lenkijos rugsėjo 4–12 dienomis intensyviai dirbo tarptautinėse kūrybinėse dizaino dirbtuvėse „NewIDeA 2015/3C“.

Svarbiausi kūrybinių dirbtuvių „NewIDeA 2015/3C“ tikslai buvo jauniems menininkams sudaryti tinkamas sąlygas, kad per labai trumpą laiką dirbdami tarptautinėje komandoje sukurtų verslo atstovų užsakymą, išmoktų tinkamai reprezentuoti savo kūrybą ir gebėtų ją „parduoti“. Įvairaus amžiaus ir skirtingas patirtis dizaino srityje turintys studentai iš Italijos Scuola Italiana Design / PST Galileo, Gdansko meno akademijos, Austrijos EUREGIO HTBLVA mokyklos ir VDA Kauno fakulteto Dizaino katedros ilgiau nei savaitę dirbo mišriose tarptautinėse grupėse derindami darbą, kūrybines veiklas ir pramogas.

Dar prieš prasidedant kūrybinėms dirbtuvėms, nacionalinių grupių lyderiai suskirstė projekto dalyvius į 3 tarptautines grupes ir supažindino su verslo įmonių užsakymais. Šiais metais „NewIDeA 2015/3C“ kūrybinėms dirbtuvėms užsakymus pateikė Kauno miesto savivaldybė kartu su UAB „Elinta“ ir UAB „Litspin“ iš “Ege Carpets” įmonių grupės.

UAB „Litspin“ iš „Ege Carpets“ įmonių grupės pateikė užsakymą pagaminti kiliminei dangai pritaikytus raštus baltiškais motyvais. Pirmosios idėjos kilimams atsirado VDA KF dizaino katedros vedėjo prof. Virgilijus Trakimavičiaus vadovaujamų praktinių užsiėmimų metu dar birželio mėnesį. Kad jaunieji dizaineriai galėtų geriau suprasti užsakovo poreikius, į kūrybines dirbtuves rugsėjo mėn. įmonė atvežė dešimt kilimų pavyzdžių, kurie buvo sėkmingai naudojami ne tik kūrybinei užduočiai, bet ir neformalioms Erasmus+ veikloms. Prie šios užduoties dirbo dvi tarptautinės studentų grupės, vienai jų vadovavo VDA KF Dizaino katedros dėstytojai prof. Saulius Jarašius ir lekt. Andrejus Repovas, kitai — Scuola Italiana Design aukštosios dizaino mokyklos Padujoje (Italija) dėstytojas Eugenio Farina ir dr. Monika Zawadzka iš Gdansko meno akademijos.

Kūrybinių dirbtuvių baigiamajame renginyje dalyvavęs „Ege Carpets“ atstovas Marius Mikulėnas buvo maloniai nustebintas netikėtų kūrybinių idėjų gausa: įmonei pasiūlyta daugiau nei septyniasdešimt skirtingų raštų su variacijomis ir adaptacijomis. „Ege Carpets“ atrinktų raštų pagrindu įmonėje buvo pagaminti kilimų pavyzdžiai, kurie pagal specialų užsakymą šią savaitę iš Danijos atkeliavo į Kauną, o rugsėjo 30 d. VDA Kauno fakulteto galerijoje atidaroma pirmoji šį darbą atskleidžianti paroda.

Parodos atidaryme dalyvaus „Ege Carpets“ atstovai Marius Mikulėnas ir Klaus Madsen, VDA Kauno fakulteto prodekanė Kristina Daubarytė, Dizaino katedros vedėjas prof. Virgilijus Trakimavičius, prof. Saulius Jarašius, kūrybinių dirbtuvių „NewIDeA 2015/3C“ koordinatorius lekt. Andrejus Repovas, projekto vadovė dr. Ingrida Veliutė, darbų autoriai, bendraminčiai ir kiti akademinės bendruomenės atstovai. Projekto dalyviai pasidalins gerąja patirtimi apie bendradarbiavimo su verslo atstovais subtilybes ir paskatins jaunuosius kolegas intensyviau ieškoti meno ir verslo sąsajų savo kūrybinių idėjų realizavimui.

Projektą iš dalies finansuoja Europos sąjungos programa Erasmus+, projekto nr. 2015-1-LT-02-KA105-004010.