Leon, Maria

Tema:Menininkai

MARÍA LEÓN

1984

Ispanija

PASITIKĖJIMO SAVIMI SPINTA . 2010. Tekstilė, skulptūra, tekstai, fotografija, video. Instaliacija

Su šiuo projektu susijusi asmeninė istorija prasideda nuo mano motinos kailinių. Ištremti į spintos galą, jie patraukė mano žvilgsnį, kai tvarkiau senus drabužius. Buvo vasara. Tačiau nedvejodama juos pasimatavau ir pasižiūrėjau į veidrodį. Tai sukėlė neįtikėtiną saugumo jausmą – supratau, kad drabužiai simbolizuoja mamos teikiamą prieglobstį.

Nuo tada pradėjau domėtis drabužių funkcijomis, ypač tomis, kurios susijusios su šiluma ir saugumu. Akivaizdu, kad drabužiai ne tik mus šildo, bet ir saugo žmones nuo stichijų, taip pat nuo vabzdžių ar priešų apskritai, veikdami kaip amuletai.

„Pasitikėjimo savimi spintos“ idėja pagrįsta prielaida, kad vienas fundamentalių drabužių tikslų yra saugoti kūną nuo aplinkos. Žinoma, kad sprendimas, kokius drabužius vilkėti, priklauso nuo kelių veiksnių. Juk nesivelki tų pačių drabužių eidamas sportuoti ar į pokalbį dėl darbo. Štai kodėl nuolat jaučiu poreikį dėvėti specialius drabužius, kad pateisinčiau kasdienius lūkesčius.

Nusprendusi išvardyti savo baimes, išgyvenau asmeninę krizę. Tikrai prireikė „saugumo suknelių“ kaip galimybės padėti sau ir išreikšti save, kad išgyvenčiau tą laikotarpį. Todėl spintoje yra daug drabužių, kurie saugo mane nuo tamsos, viešo kalbėjimo, skridimo, vairavimo ir meilės baimės. Taigi: suknelė vaikystės baimėms, suknelė ginti disertacijai, suknelė saugiai skristi, suknelė vairuoti pirmą kartą ir suknelė skubotam meilės prisipažinimui.

Pasiūtos visuomenėje, kur žmonės turi nuolat būti matomi, šios suknelės papuoštos labai ryškiais elementais ir audiniais. Jos pasiūtos iš magiškai saugančių medžiagų, jų modelius inspiravo mano „laimę nešantys“ drabužiai. Be to, mano mama padėjo juos pasiūti. Jos meilę, tiesą sakant, ir simbolizuoja šios saugumo suknelės, kaip ir jos kailiniai.

Projektas „Pasitikėjimo savimi spinta“ man padėjo sėkmingai ištverti įvairias sudėtingas mano asmeninio gyvenimo situacijas.

(Kolekcijoje taip pat yra „suknelė pamiršti apie tave, bet nesirūpink, niekas nežino, kas tu esi“. Ji kabo spintos gale, tokia pat deaktyvuota kaip buvo mamos kailiniai, ji laukia, kol bus panaudota. Nes, žinai, aš nebijau ateities. Jau nebe.)

www.marialeon.net

 

Atgal

Komentavimas išjungtas.