Ekdahl, Annika

Tema:Menininkai

 

Annika Ekdahl ir DAM

Švedija

KŪNUI. 2010-2011. Tapiserija ir bendradarbiavimo metu su studentais sukurta instaliacija

Kauno bienalei TEKSTILĖ ’11 skiriu tapiseriją „Neabejotinai auksinis“, kurioje vaizduojamas kūnas, papuošta asmenybė, apsupta dekoratyvių ir gražių dalykų, ornamentų, gėlių, aukso ir lengvų spalvinių sluoksnių. Tai daiktai, kuriuos aš vertinau nuo vaikystės, o šiame kūrinyje nusprendžiau įvardinti.

Bet dabar papasakosiu jums kitą istoriją apie tai, ką aš vertinu. Ji yra apie mano studentus.

Mano paskyrimas tekstilės meno dėstytojos pareigoms Geteborgo universiteto Dizaino ir amatų mokykloje (DAM) šį spalį baigiasi. Man buvo didelė garbė bendrauti su ateinančios kartos tekstilės menininkais, stebėti jų kūrybinius sprendimus ir dalintis jų svajonėmis. Taip pat ši patirtis man tapo galimybe apsibrėžti sau ir perteikti kitiems, kas yra tekstilės menas. Ir aš tai padariau. Pasakiau, kad šiuolaikinis tekstilės menas yra neatsiejamas nuo vaizdo, struktūros ir veiksmo. Jį atsiskleidžia trys dalykai – dygsnis, kūnas ir erdvė. Šie kintamieji yra susipynę įvairiausiais įmanomais būdais. Aš nesitikiu, kad visi man pritars. Bet viliuosi, kad mano mintys gali funkcionuoti kaip atspirties taškas naujiems apibrėžimams.

DAM Tekstilės katedroje mes – mano artimiausia kolegė dėstytoja Birgitta Nordström ir kiti darbuotojai – nusprendėme studijų procese koncentruoti dėmesį į šiuos tris lygmenis. Pradėjome nuo dygsnio, prisiartinome prie kūno dydžiui artimų formų ir eisime link didžiausių – erdvės projektų. Visada siekiame veikti žinodami, ką darome, kodėl tai darome ir ko (iš)vengiame.

Šiemet projektas „Kūnui“ mums tapo programų susikirtimo tašku. Pasijunti įkvėptas, kai matai, kad studentai yra savarankiški, sumanūs ir pakankamai nežaboti, kai pristato pačias įvairiausias šios temos interpretacijas!

Taigi, kai gavau kvietimą pristatyti vieną iš didžiųjų savo tapiserijų čia, Kaune, žinojau, kad noriu atvykti kartu su visais tais, kurie tiek daug ko mane išmokė – savo studentais ir kolege, – ir pristatyti jų tyrimų rezultatus: ką aš noriu sukurti „kūnui“?

Mano supratimu, Kaunas yra tapęs svarbia vieta, kur gyvai diskutuojama, kaip tekstilės menas turi būti suvokiamas ir eksponuojamas. Šios bienalės taip pat yra tapusios pasiaukojimo ir bendruomeniškumo pavyzdžiu. Kas galėtų būti geriau atsisveikinant su studentais, nei atvežti juos į Kauną? Žinau, kad jie bus įkvėpti, patirs iššūkius, bet kartu bus priimti svetingai ir pagarbiai, kaip buvau priimta aš.

Studentai:
Nanaka Adachi, Emelie Andersson, Ida Andersson, Klara Berge, Kerstin Björk, Amy Bondesson, Sara Erkers, Pernilla Eskilsson, Klara Espmark, Anni Foglert, MathildaFranzén, Hållams Linnea Henriksson, Brita Huggert, Annie Johansson, Jessica Johannesson, Boa Jung, Lina Lundin, Maya Lundin, Eva Mustonen, Elina Nilsson, Emelie Röndahl, Tina Skantze, Hlif Torisdottir, Linn Warme, Agnetha Östlundh

Sudentus kalbina ALCHEMIJA – nuo 23 min: 23 s

 

 

 

 

Atgal

2 Responses to Ekdahl, Annika

  • Pernilla Eskilsson

    Atskyta į:%Y-%m-%d, %I:%M %p

    Did not bring the heat pump this time. Did bring some puppets from my graduation work- „The Pinkyberries, 33 pink puppets“. See more at http://www.youtube.com/watch?v=zeAnigZtGB8

  • Marko

    Atskyta į:%Y-%m-%d, %I:%M %p

    Exhibited in Milan, the famous Lithuanian arsitt M. K. Ciurlionis art exhibition, which refused to accept the Venice on Monday from Italy went to Kaunas.It is the largest ever in Western Europe exhibited the most important collection of works of art M.K.Ciurlionis consists of 137 art and photography exhibits, and other works from the arsitt’s archives.Milan’s Royal Palace Museum in the Palazzo Reale to the data, M.K.Ciurlionis exhibition was visited by 20 thousand. viewers, and the exhibition catalog published in 2010 was recognized as the best book of the art magazine Arte elections.