Cook, Lia

Tema:Menininkai

 

LIA COOK

JAV / USA

LIA COOK gimė 1942 m., studijavo Kalifornijos universitete, Berklyje, ir 1973 metais apsigynė meno ir dizaino srities magistro laipsnį. Profesorė nuo 1976 m. iki šiol ji dirba Oklande, Kalifornijos meno kolegijoje. Lia Cook darbai buvo eksponuojami daugelyje parodų, tarp jų: Lozanos bienalėse (1989 m. ir 1992 m.), Kioto tarptautiniame tekstilės konkurse (1989 m. ir 1992 m.), parodoje „Amatai šiandien JAV“ (keliaujanti paroda, 1992 m.); nacionalinio dizaino trienalėje „Dizainas dabar“, Cooper-Hewitt muziejuje, Niujorke (2006 m.); tarptautinėje pluošto meno bienalėje „Nuo Lozanos iki Pekino“ (Pekinas, Kinija, 2008 m.), čia ji pelnė auksinį apdovanojimą.

Peržengdama amatų, dizaino ir dailės sienas, Lia Cook tapo sektinu pavyzdžiu jauniems tekstilės menininkams Europoje, ypač žakardo audėjams. Ji rašė apie savo darbą: „Mano darbai tiria austo vaizdo juslingumą ir įsikūnijusį emocinį ryšį su lietimo ir medžiagos prisiminimais. Naudoju detalę, sustabdytą laiko akimirką, dažnai išaustą dideliu formatu, kad sustiprintų bendrą emocinę ir jausminę patirtį. Naudoju skaitmenines stakles, kad išausčiau vaizdus, kurie yra įsilieję į audinio struktūrą. Skaitmeninis pikselis tampa gija, kuri susipina su kita ir tampa audiniu, o kartu vaizdu. Mane ypač domina, kaip vaizdas ištirpsta tarp margų raštų ir pranyksta struktūroje, domina tas taškas, kuriame vizualiai galima patirti lytėjimo pojūtį. Toks austas vaizdas sukelia daug pojūtinių patirčių bei prisiminimų, kuriuos mes siejame su audeklu. Mano veikla susijusi su moksliniais tyrimais ir naujosiomis technologijomis bei būdais, kuriais siekiu naujai prakalbinti matomos ir fiziškai jaučiamos struktūros vaizdinius, stengdamasi formuoti vaizdą kaip fizinį objektą.“

Paskutiniuose kūriniuose, bendradarbiaudama su neurologais ir naudodama laboratorinio darbo patirtį procesui ir priemonėms, Lia Cook tyrinėja žiūrovo emocinės reakcijos į išaustus portretus prigimtį.

Kaune Lia Cook pristatys darbus iš savo naujausių tyrimų projekto, kurį įgyvendino kartu su Pitsburgo universiteto medicinos mokykla – žakardo audinius ir videodarbą.

Beatrijs Sterk

www.liacook.com

 

 

Atgal

Komentavimas išjungtas.