Lee, Chunghie

Tema:Menininkai

 

CHUNGHIE LEE

Pietų Korėja

 

BEVARDĖS MOTERYS. 2011

Instaliacija

Chunghie Lee yra tekstilės menininkė ir rašytoja, ji dėsto Seulo (P. Korėja) ir užsienio universitetuose, įskaitant Rod Ailando dizaino mokyklą JAV ir Evteko dailės ir dizaino institutą Suomijoje. Jai suteikti dailės bakalauro ir magistro laipsniai Hongiko universitete Seule, Korėjoje; 1994 metais ji gavo Fulbraito stipendiją dirbti Rod Ailando dizaino mokykloje. Čia ji pademonstravo tradicinę bojagi (Bo-ja-ki) techniką, kurią naudoja kūryboje.

Kai per 1999-ųjų žiemos sesiją Rod Ailande Chunghie Lee primą kartą už Korėjos ribų pradėjo dėstyti bojagi techniką, ji nė neįsivaizdavo, kaip menininkų ir amatininkų sudomins ši tradicinė korėjiečių technika. Įkvėptai mokomi Chunghie Lee, įvairių šalių ir sričių studentai pritaikė šią techniką savo pačių interesams ir poreikiams. Šiuolaikinio bojagi darbai išsiplėtė ir apima instaliacijas, spektaklius ir kitas meno formas, atspindėdami didesnio meno pasaulio įvairovę.

Chunghie Lee savo darbus eksponuoja Korėjoje, Taivane, Japonijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Kanadoje, Australijoje ir JAV. Ji buvo kviestinė dizainerė 2001 m. Viktorijos ir Alberto muziejuje Londone, programoje „Mada judesyje“ („Fashion in Motion“), 2004 m. rodė savo darbus Olandijos popieriaus bienalėje Reijsveike bei eksponavo kūrinius Meno ir dizaino muziejuje Niujorke.

Jos darbų yra nuolatinėse pagrindinių muziejų kolekcijose, įskaitant Viktorijos ir Alberto muziejų Londone; Meno ir dizaino muziejų Niujorke; Čikagos meno instituto mokyklą; Evteko meno ir dizaino institutą Suomijoje; Walkerhillo meno centrą Seule, Korėjoje. Ji neseniai išleido knygą „Bojagi & Beyond“, kur galima rasti trumpą bojagi istoriją, jos panaudojimo būdų, kelių tipų bojagi instrukcijas ir Lee bojagi šiuolaikinio meno kūrinių nuotraukų galeriją.

 

„Bojagi & Beyond“ (bojagi – tradicinis korėjiečių skiautinys), sukurtas prieš daug amžių Korėjoje, ši medžiaga man yra puikus įkvėpimo šaltinis. Ji buvo gaminama mūsų prosenelių, kurių vardai nežinomi ir kurios nepelnė šlovės.

Savo laiku jos turėjo mažai nepriklausomybės, bet buvo ištikimos savo lemčiai ir išgyveno. Naudodamos kruopščiai išsaugotas brangių audinių skiautes, jos vaikiškai ir natūraliai žaidė su spalva ir forma, sukurdamos tyrus ir nekaltus meno kūrinius. Skiaučių susiuvimas korėjiečių tradicijoje yra laikomas gydymo simboliu. Per siuvimo aktą, dygsnis po dygsnio sujungiamas ir atkuriamas laiko poveikis, taip gydant ir sukuriant harmoniją kompromiso keliu.

 

Aš regiu šį skiautinį

kaip žmogaus gyvenimo metaforą.

Mes galime jausti save kaip atsitiktinius audinio gabaliukus,

vienišus ir bereikšmius,

bet Dievo ranka mus sujungia

į gražią kompoziciją,

didžiai harmoningą ir prasmingą

Chunghie Lee

 

www.chunghielee.com

 

Atgal

Komentavimas išjungtas.