Paskelbti Kauno bienalės UNITEKSTAS laureatai

Tema:Naujienos

9-osios tarptautinės Kauno bienalės Unitekstas konkursinė paroda sukvietė menininkus iš viso pasaulio pristatyti kūrinius, kurie kalbėtų patys už save.

Šis bienalės komandos sugeneruotas naujadaras „Unitekstas“ aiškinamas išskleidžiant žodį į dvi dalis – UNI (universalus) ir TEKSTAS. Menas yra universali kalba, susikalbėjimo, bendravimo būdas, todėl pats meno kūrinys yra pajėgus kalbėti ir be paaiškinamojo teksto, jis pats yra tekstas, mintis ir komunikacijos priemonė.

2013-ųjų konkursinė paroda sulaukė 447 paraiškų iš 65 pasaulio šalių, parodai buvo atrinkti 22 projektai, kuriuos parodų salėse dar kartą vertino tarptautinė žiuri komisija.

Žiuri sprendimu, programoje Pagrindinį prizą ir kvietimą 2015-ųjų metų Kauno bienalėje surengti personalines parodas laimėjo italų menininkė Silvia Giambrone ir lietuvis Audrius Janušonis.

Silvia Giambrone savo video projekcijoje pasakoja apie siuvinėjimą, kuris Sicilijoje laikomas moteriškuoju menu ir amatu. Konceptualųjį meną kuriančios menininkės performansas tai – atsakas į dabartinės visuomenės aktualijas, susijusias su moters ir vyro politiniais žaidimais.

Lietuvių menininkas Audrius Janušonis, kuriantis keramikines skulptūras ant medinių stalų, savo darbuose kalba apie prasmių transformacijas, individualumą ir bendrystę. Kaip teigia pats menininkas „jei paimtume keletą melodijų ir sudėtume jas kartu, gautume triukšmą, kakofoniją, tačiau tuo pačiu atsiranda ir galimybė atsirasti naujai melodijai arba naujam skambėjimui.“

 

Žiuri taip pat skyrė tris diplomus:

Chi-Yu Liao (Taivanas) – išskirtinis paminėjimas;

Marija Marcelionytė-Paliukė (Lietuva) – išskirtinis paminėjimas;

Violeta Laužonytė (Lietuva) – išskirtinis paminėjimas.

 

Kauno bienalės „UNITEKSTAS“ žiuri nariai:

Yves Aupetitallot – Grenoblio šiuolaikinio meno centro Le Magasin direktorius ir kuratorius (Prancūzija);

Patricia Piccinini (menininkė, Australija);

Osvaldas Daugelis – Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius (Lietuva);

Dr. Skaidra Trilupaitytė – menotyrininkė (Lietuva);

Ernestas Parulskis – menotyrininkas, kuratorius.

Atgal

Komentavimas išjungtas.