LAIKO DROBULĖ

Tema:Naujienos

dsc_0459_0 LAIKO DROBULĖ – šiuolaikinės lietuvių tekstilės paroda

2014 m. lapkričio 14 dieną Kauno paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16, Kaunas) atidarytoje  parodoje pristatomi 21-os menininkės kūriniai, atrinkti lankantis studijose, jaunųjų menininkų diplominių darbų gynimuose, iš atviro kvietimo metu siųstų pastarųjų metų kūrinių nuotraukų bei glaudžiai bendradarbiaujant su kolegomis. „Laiko drobulėje“ tekstilės neriboja technika, dydžiai ar priemonės: parodoje galite išvysti ir didelio formato kompiuterizuotu būdu išaustų žakardo audinių, ir subtilių kamerinių tekstilės objektų, ritualizuotų performansų, klasikinių gobeleninio audimo ar dygsnelinio siuvinėjimo technikų derinimo su fotografija, videomenu, šokio medijomis.

Daugumos autorių kūriniuose akivaizdžios tapatumo paieškos ir savisteigties pastangos. Tapatumo, kuris medžiagiškas, artimas kaip oda. Drabužis, audeklas, drobulė, drapana, jų simuliakrai, o gal net kvapas ne vieno menininko kūrinyje tapo priemone asmeninei istorijai „perausti“ į vizualinę formą. Suknelė, kostiumas, švarkas, marškiniai, skarelė, paklodė, seilinukas, juosta – ne kuratorių išprašyti / pasiūlyti kūrinių siužetai, o kelias dešimtis menininkų šiuo metu jungianti žiūros kryptis. Tekstilė šios kolekcijos kūriniuose naudojama kaip dangalas, skraistė ar drobulė, slepianti baimes, nuojautas, pajautas, atjautas, neišsipildžiusias svajas, paslėptas aistras, ilgesį ir skaudulius. Anksčiau išskirtąjį „aistringosios“ tekstilės gyvastingumą, dinamiką, jausmingumą šioje „Laiko drobulės“ parodoje prasklaido nostalgija, brandi savistaba ir įsivietinimo į save, savo istoriją pastanga. Poetiškumas ir lyrika kolekcijoje tokia akivaizdi, kad net parodą apibendrinti pakviesta menotyrininkė dr. Odeta Žukauskienė straipsnyje šiam katalogui kolekcijos kūrinius „pastatė akistaton“ su lietuvių poetų ir prozininkų ištaromis.

Kviečiame parodoje turiningai leisti laiką ir leisti sau pabūti su kūriniais neskubant. Kviečiame skaityti katalogo tekstus, dalyvauti edukacinėje programoje, susitikimuose su menininkais ir išbandyti savąjį kūrybingumą.

Parodos kuratorės: Virginija Vitkienė, Neringa Stoškutė

Parodos menininkės: Laima Oržekauskienė, Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, Lina Jonikė, Aušra Kleizaitė, Inga Likšaitė, Loreta Švaikauskienė, Renata Vinckevičiūtė, Monika Žaltauskaitė-Grašienė, Ernesta Dikinytė, Danguolė Bečelytė-Čechavičienė, Eglė Ganda Bogdanienė, Vita Gelūnienė, Dovilė Gudačiauskaitė, Zita Inčirauskienė, Virginija Kirvelienė, Violeta Laužonytė, Jūratė Petruškevičienė, Daina Pupkevičiūtė, Eglė Ridikaitė, Jelena Škulienė, Almyra Weigel

 

Projektą remia: Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė

Projekto partneris edukacijai: VDA Kauno dailės fakulteto Tekstilės katedra

 

Edukacinė programa / Laikas kartu su menininku:

Vieta: Kauno paveikslų galerija (K. Donelaičio g. 16, Kaunas)

2014 m. lapkričio 27 d. (ketvirtadienį) 17:30 Ekskursija po parodą su kuratorėmis

2014 m. lapkričio 29 d. (šeštadienį) 12:00 Kūrybinė pamoka „Pažink, mokykis ir kurk“ (mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunesniems)

2014 m. gruodžio 2 d. (antradienį) 17:30 Atvira diskusija „Intymiai apie tekstilę“ (Suaugusiems. Vieta: Kavinė „Kultūra“)

2014 m. gruodžio 11 ir 12 d. (ketvirtadienį, penktadienį) 11:00 – 17:00 Kūrybinės dirbtuvės „Įsidėk į kišenę (kūrybos)“ (moksleiviams, mokyklų klasėms, grupėms)* Organizatoriai: VDA KF Kauno tekstilės katedr

* rekomenduojama išankstinė registracija (el. p. info@kaunas.biennial.lt, tel. +37062998182)

Pasitikslinkite programą www.bienale.lt

Atgal

Komentavimas išjungtas.